Framgångsrikt samarbete skapar konkurrenskraftig vattenskärning hos Outokumpu PSC Nordic

Hög kompetens och lång erfarenhet, rätt maskinkvalitet, närhet, snabbhet och flexibilitet. Det är egenskaper som ligger till grund för ett långt och lyckat samarbete mellan stålkoncernen Outokumpu och Kimtech. Från starten med ett gemensamt utvecklingsarbete i vattenskärningens ungdom, har Outokumpu byggt upp en vattenskärningsanläggning i Degerfors som hanterar större dimensioner än de flesta på den svenska marknaden.

Outokumpu-koncernen har 9 000 yrkesverksamma i mer än 30 länder och är världsledande inom rostfritt stål, som skräddarsys i den form kunden efterfrågar. Konstruktionerna bygger upp allt från samhällets grundläggande struktur och välkända landmärken till produkter för både hem och industri.

Gemensam utveckling la grunden

Outokumpu PSC Nordic i värmländska Degerfors erbjuder vattenskärning som en efterfrågad skärmetod. Bakom utrustningen ligger ett tätt samarbete med Kimtech, som pågått under flera decennier.

– Går vi tillbaka till begynnelsen är det grundaren Sven Kimblad vi kan tacka för det. Han är entreprenör ända ut i fingerspetsarna, säger Mladen Perkovic, som verkat länge inom företaget, senast som produktionschef och tidigare som platschef.

När Outokumpu PSC Nordic bestämde sig för att satsa på vattenskärning i början av 1990-talet såg man sig om efter en passande leverantör av utrustning och fick upp ögonen för Kimtech.

– Deras maskiner var inte färdigutvecklade då och Kimtech tog verkligen tillfället i akt och gjorde ett stort utvecklingsarbete med finjusteringar här hos oss, ett samarbete som resulterade i att vi har hållit fast vid dem som leverantör och idag har fyra maskiner, säger Mladen Perkovic.

Värdesätter hög servicenivå

Under den långa affärsrelationen har Kimtech konstruerat och byggt upp en maskinpark som ger Outokumpu rätt kvalitet till rätt pris. Dessutom är den geografiska närheten mellan parterna väldigt betydelsefull .

– Kimtech är max tre timmar bort och vi kommunicerar med lätthet på samma språk. Maskinerna drabbas sällan av problem, men när det väl händer något är de otroligt hjälpsamma och de har en kort inställelsetid. Skulle vi ha en leverantör utanför Sverige skulle resvägen vid eventuella problem bli betydligt längre och så finns det alltid risk för språkförbistringar, konstaterar Mladen Perkovic.

Han understryker att Outokumpu verkligen värdesätter den höga servicenivån som kombineras med såväl framstående teknisk kompetens som en stark vilja att skapa lösningar för kundens utmaningar.

Engagerad problemlösning som imponerar

Det har funnits tillfällen när Kimtechs lyssnande inställning har imponerat. Som när den senaste maskinen växte med fem meter under tillverkningen. Outokumpu hade beställt en vattenskärningsmaskin med längden åtta meter och Kimtech hade startat byggprocessen.

– Precis då sprang vi på en stororder till en befintlig kund. Vi insåg att vi inte skulle klara leveransen av både den och inneliggande ordrar, om vi inte kunde förlänga den nya vattenskärningsmaskinen som var under tillverkning. Det trodde vi egentligen inte var möjligt, berättar Mladen Perkovic.

Outokumpu kontaktade ändå Kimtech, förklarade problemet och att det skulle gå att lösa om maskinens längd ändrades till tretton meter.

– Och Kimtech löste det! Redan levererade delar returnerades, och nya beställdes. Det är ett tydligt exempel på deras engagemang och visar även fördelen med att vara en mindre aktör som har möjlighet att vara flexibel om viljan finns. Det sitter aldrig fast hos Kimtech och de ser värdet i den extra ansträngningen både för oss som kund och för dem själva.

Lyckosamt möte som fött framgång

Outokumpu har i dag fyra vattenskärningsmaskiner i Degerfors där den minsta mäter 6×2,5 meter och den längsta är den på 13 meter som har en bredd på 5,5 meter.

– Den svenska vattenskärarmarknaden är ganska tuff. Vi har valt att nischa in oss på att kunna ta plåtar i större format än våra konkurrenter, vilket är ett framgångsrecept som gjort att vi lyckats väldigt bra. Våra vattenskärningsmaskiner har dessutom upp till fyra jets, eller skärmunstycken, vilket innebär klara produktivitetsvinster när vi får beställningar där vi kan köra dubbletter, säger Mladen Perkovic.

Med en blick i backspegeln kan Outokumpu PSC Nordic konstatera att valet av Kimtech innebar ett lyckosamt möte för båda parter.

– All den testning och forskning som gjordes i början har varit till nytta för oss och även för Kimtechs utvecklingsarbete. Samarbetet kommer med all säkerhet att fortsätta vara lika gott framöver som det varit historiskt. Sven Kimblad har skapat en stabil organisation med full kompetens att föra företaget vidare i hans anda, säger Mladen Perkovic.