Tyska EST väljer Kimtech för trygg drift och snabba expertsvar

Med den senaste skärteknologin, fokuserar Edelstahl-Schneidtechnik på effektiv produktion av profiler i rostfritt stål för snabba leveranser till en rad kvalitetskrävande industribranscher. Till verkstaden i Tyskland väljer företaget svenska Kimtech som leverantör av hela maskinparken för vattenskärning.

– Det viktigaste för oss är att utrustningen är lätthanterlig och fungerar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Och det är normalläget med maskiner från Kimtech, säger Christian Hemetsberger, vd för Edelstahl-Schneidtechnik (EST).

EST har byggt upp sitt skärcenter på historisk mark i tyska Hattingen, där stål och stålprodukter tillverkades redan för 150 år sedan. Företaget har varit kund hos Kimtech sedan år 2011, då man var redo att utveckla sin vattenskärning och sökte en maskintillverkare som uppfyllde kraven.

– Vi hade hört talas om Kimtech och att det var ett familjeägt företag med gott rykte. I kontakten med dem upplevde vi att Sven Kimblad, bolagets grundare och den som då ansvarade för försäljningen, var professionell, ärlig och mycket erfaren, säger Christian Hemetsberger.

Snabb service med expertis

Under åren som gått sedan dess visar EST:s egna erfarenheter att tekniken är pålitlig och servicenivån så hög att den matchar EST:s affärsidé, där snabba leveranser är en avgörande del för att klara konkurrensen och ta täten i branschen. Produkterna går till kunder inom allt från container- och anläggningsteknik till offshore- och läkemedelstillverkning.

– Vi uppskattar mycket att personerna som ansvarar för service hos Kimtech är absoluta specialister på det de gör. Det bidrar till att problem blir lösta så snabbt som möjligt. När vi ringer vet vi att vi alltid kan få prata med en tekniker direkt och det är svårare för ett större företag att leva upp till, om man ska jämföra, säger Christian Hemetsberger.

Krävs ett platsbesök, sker det också utan dröjsmål även om parterna utgår från olika länder.

– Om en nödsituation skulle uppstå skickar Kimtech en tekniker till vår verkstad lika fort eller fortare än ett företag från södra Tyskland. Jag antar att det säger mycket om hur flexibla de är, säger Christian Hemetsberger.

Smidigt att genomföra anpassningar

I samarbetet med Kimtech har EST även upplevt det som lätt att föreslå och genomföra verksamhetsrelaterade anpassningar av maskinerna. För EST har det exempelvis gällt utformningen av arbetsbord där önskemålet var att utgå från egen, befintlig ritning.

En annan modifiering har bestått i montering av ”trafikljus” som underlättar för EST:s operatörer att hantera vattenskärningsutrustningen.

– Den här typen av anpassningar är mycket enklare att genomföra med ett familjeägt företag som Kimtech, säger Christian Hemetsberger.

Hos EST är man ganska säker på att vattenskärning som metod kommer att växa och att Kimtech är en fortsatt viktig partner för framtiden.

– För oss kommer efterfrågan att öka eftersom EST fortfarande växer. Dessutom tror jag att flera företag föredrar vattenskärning som inte kräver förarbeten framför plasmaskärning, en metod som kan kräva ytterligare bearbetning, säger Christian Hemetsberger.